De Duitse commissie die de spionagepraktijken van de Amerikaanse dienst NSA onderzoekt, overweegt een heel verfijnd middel tegen spionage in te zetten: de ouderwetse mechanische typemachine.
Commissievoorzitter Patrick Sensburg zei maandag bij de publieke omroep ARD dat de interne communicatie van de commissie natuurlijk niet door buitenstaanders mag worden afgeluisterd of meegelezen.
Daarom wil de commissie communiceren met bijvoorbeeld “versleutelde e-mails, gecodeerde telefoons en andere dingen die ik hier natuurlijk niet ga verklappen”. Er is ook nagedacht over het benutten van niet-elektronische typemachines in plaats van computers, die hebben we namelijk ook, zei Sensburg.
Spionage door VS
In Duitsland is er veel beroering over de spionage die de Amerikaanse bondgenoten in de bondsrepubliek bedrijven. In oktober vorig jaar kwamen er berichten dat de NSA een mobieltje van bondskanselier Angela Merkel afluisterde. In dezelfde maand riep de bondsrepubliek voor het eerst de Amerikaanse ambassadeur op het matje.
Maar daar bleef het niet bij. Afgelopen week wees Berlijn de hoogste vertegenwoordiger van de Amerikaanse geheime diensten in de ambassade in Berlijn uit. Een woordvoerster van de Duitse regering zei maandag dat deze figuur nog steeds niet is vertrokken en dat Berlijn wel verwacht dat hij zo snel mogelijk het land verlaat.
Twee verdachten aangehouden
De diplomatieke 'uitbarsting' volgde afgelopen week op de aanhouding van twee verdachten. De twee, werkzaam bij de Duitse inlichtingendienst BND en het Duitse ministerie van Defensie, zouden voor de VS hebben gespioneerd. De onderzoekscommissie van Sensburg had grote belangstelling van een van deze verdachten.
De woordvoerster zei maandag ook dat er geen aanwijzingen zijn, dat er meer spionnen voor de VS in Duitse ministeries actief zijn. Er zijn geen nieuwe verdachte gevallen bekend, zei ze in een reactie op een bericht van de krant Bild. Die had het zondag over zeker een dozijn Duitse ambtenaren die de Amerikaanse dienst CIA heimelijk van informatie zouden voorzien.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl